Paasschaak 2010

Na de zo teleurstellend lage opkomst bij het oliebollentoernooi 2009 en het Blijleventoernooi van dat jaar, kregen de wedstrijdleider en de trouw opgekomen leden bij ons paastoernooi van 9 april 2010 een derde domper op rij te verwerken.

In een poging tot vernieuwing had ik voor het “eierschaak” gekozen voor een teamwedstrijd, daarbij hopend dat de weg naar hogere opkomst daarmee kon worden ingezet. Helaas, ondanks het schitterende voorjaarsweer (geen weeralarm zoals bij de oliebollen) en ondanks de maximaal verkregen publiciteit kwamen er slechts 24 leden en 1 oud-lid zich melden.

Daardoor moest de beoogde formule van de baan, mede omdat de kloof tussen voorstanders van snelle partijen en de aanhangers van rapidschaak manifest was geworden.

Snel switchen was nodig en de gemakkelijk te regelen vierkampformule met rapidschaak werd van stal gehaald, waardoor er toch nog een gezellig toernooi worden gespeeld.

 

Meer democratie nodig bij de keuze van een toernooiformule ?

Zelf vraag ik me nu af of het niet beter is om voortaan de gemakkelijkste weg te kiezen: een keuze uit een snelschaaktoernooi én uit een rapidtoernooi en verder geen strapatzen.

Voor een wedstrijdleider wel zo gemakkelijk en niet zo teleurstellend als de opkomst een keer tegenvalt.

Het paastoernooi zelf

Omdat door omstandigheden het eierschaak niet vóór Pasen, zoals de traditie voorschrijft, maar op de dinsdag na Pasen was geagendeerd, vond ik dat uitdelen van eieren op dat moment minder paste en had al een flink aantal paasstollen aangeschaft.

Volgens de gewoonte van de laatste jaren had een ander lid inmiddels al eieren besteld en die werden dan ook prompt op 9 april geleverd.

Daardoor en mede door de lage opkomst kregen de deelnemers dit keer zelfs twee stollen en een doos eieren uitgereikt, een hilarische toestand. Het overschot aan eieren en broden werd door Wijnand Engelkes naar de Voedselbank gebracht, een mooie geste.

 

Uitslagen:

Groep A , gewonnen door Gerard Hamers met 3 uit 3. Roel Zuidema, Jan Willem Veltman en Wijnand Engelkes elk met 1 punt

Groep B werd een prooi voor Wouter van de Bilt met 3 uit 3. Henk van der Jagt met 2 punten was een sterke tweede en met ½ puntje moesten Michiel Stafleu en Herman Hamers genoegen nemen.

Groep C werd met verve door Henri van Duijl met 100% afgesloten, waardoor Mark Schutte met 2 en Ben Meijer met l punt achter bleven.De arme Jaab Koster van Groos kreeg 3 nullen voor de broek, arme man.

Groep D werd met 2 ½ punt gewonnen door Wendela Oskam, knappe prestatie in haar gevecht met Tjeerd Visser (2 pt), Willem Graal met 1 ½ pt. Dick Berends bleef puntloos.

Groep E was voor Jan Eekhof met 2 ½ punt, gevolgd door Ernst Wernsen met 2 en Jan Knijff met 1 ½ punt. De jonge Wiebe Vernooij kon tegen deze ervaren krachten niet op en ook hij bleef puntloos.

Groep F: de veelbesproken Philip Waardenburg legde met zijn speciale speelstijl alle overige teamleden de overige leden op de rug, waardoor Gosse Kaasstra (2), Gerco van Drie en Marc Spaan (beiden ½) het nakijken hadden.

Groep G werd door de wedstrijdleider Martin Baltus gewonnen vanwege het niet opkomen van de overige spelers.

Martin Baltus