Zeist Het 100-jarig bestaan van Schaakclub Zeist is afgelopen zaterdag gevierd met een receptie door het bestuur, de uitreiking van het eerste exemplaar van het prachtige jubileumboek en een schaaktoernooi voor leden, oud-leden en deelnemers uit de regio.
Alvorens burgemeester Janssen het toernooi opende, hield hij de schakers en schaaksters met een gloedvolle rede, doorspekt met humor, een toekomst vol verwachting voor.
Hij illustreerde dat aan de hand van het ledental van vooral de vrouwelijke schaaksters in de club, en de kleine groei, die de schaakclub al enige jaren doormaakt.
Hij overhandigde de voorzitter een cheque van de gemeente als cadeau, alvorens hem het jubileumboek werd overhandigd.
Daarna verrichtte hij de eerste zet bij de wedstrijd van Wendela Oskam en Jan Knijff.
Op de receptie kwamen eerst de KNSB en daarna de SGS de club feliciteren. Namens de KNSB sprak Monique Stam, bestuurslid jeugdzaken, de voorzitter toe, en overhandigde hem een digitale schaakklok voorzien van de allerlaatste programmatuur en een gloednieuw uiterlijk.
Van de SGS sprak de Marco Meijer, die memoreerde dat de voorzitter van Schaakclub Zeist ook voorzitter van de SGS is, en dus moeilijk zichzelf kan feliciteren.
Hij bood ook een geschenk aan. Zij beiden kregen het jubileumboek ter herinnering mee.
Daarna sprak voorzitter Gerard Hamers allen toe, en schetste de belangrijkste ontwikkelingen van de laatste jaren in de schaaksport in Zeist, en in breder verband binnen Nederland.

Tijdens het toernooi, dat om tien uur was begonnen met de zeskampen, werd het jubileumboek aan velen uitgereikt tegen een geringe vergoeding, en konden later op de dag de anderen en de receptie gasten ook een boek verkrijgen.
Voor het schaaktoernooi had men twee invitatiegroepen uitgenodigd van oud-kampioen en de kampioen van de schaakclub, aangevuld met de sterkste dame van de club, Peggy van Amerongen-Jansen.
In totaal waren er 62 deelnemers, waarvan de helft met mooie prijzen naar huis ging.
Al deze aktiviteiten vonden plaats in Hotel Theater Figi, een voor schakers in Zeist historische plek, als sinds 1935, toen er een partij om het wereldkampioenschap werd gespeeld, waaraan toen de schaakclub Zeist ook zijn steentje had bij gedragen.
De winnaars bij de invitatiegroepen waren Gerard Hamers en Pieter Baltus, bij de andere vierkampen Benno v.d. Berg, Marianna Zelitchenko, Jan Eekhof en WimGraal. En bij de zeskampen Jeroen Selier, Louis Hijweegen, Nico van Harten, Sergio Harnandan, Wendela Oskam, Wouter Berkhout en Ivan Sacharov.
Iedereen was het er over eens dat het een geslaagde lustrumviering was geweest, een 100-jarige waardig.
(BSK)


Prijswinnaars		

Naam 	 		Xkamp	prijs

P.Th. Baltus		INV-A	1e
IJ. Hoekstra		INV-A	2e

G. Hamers		INV-B	1e
L.J. van Tol		INV-B	2e

B. v.d.	Berg		4-C	1e
W.J. Veltman		4-C	2e
P. van Wermeskerken	4-C	2e

M.A. Zelitchenko	4-D	1e
M. Cohen		4-D	2e

J. Eekhof		4-E	1e
E.S. Wernsen		4-E	2e

W.C. Graal		4-F	1e
C.A. Schuckink Kool	4-F	2e

J. Selier		6-A	1e
R. Zuidema		6-A	2e
R. Buisman		6-A	3e

L. Hijweegen		6-B	1e
W. v.d 	Bilt		6-B	2e
H. Kuiken		6-B	2e

N. van Harten		6-C	1e
R. van Vuurde		6-C	2e
A. Hijweegen		6-C	3e
P.L. Egelie		6-C	3e

S.Harnandan		6-D	1e
H. de Wit		6-D	2e
J. Derksen		6-D	3e

W. Berkhout		6-E	1e
K. Samsom		6-E	2e
G. Kaastra		6-E	3e

W. Oskam		6-F	1e
R. Snoek		6-F	2e
J.A.H. Knijff		6-F	3e

I. Sacharov		6-G	1e
G. van Drie		6-G	2e
L.J. Lewin		6-G	3e