Zeist 1 begint ongelukkig aan het nieuwe seizoen
Zeist 1 is het nieuwe seizoen slecht begonnen. In en tegen Krimpen werd een 5-3 nederlaag geleden.
En dat terwijl Zeist 1 meestal sterk begint aan de competitie.
De laatste nederlaag in de openingswedstrijd van het seizoen dateert uit 1998, toen Schaesberg ons thuis met 4˝-3˝ versloeg.
De wedstrijd tegen Krimpen begon wat rommelig. Doordat de routeplanners niet geheel juist bleken, kwamen beide auto’s laat aan. Dat is niet onze gewoonte, en dat moeten we er ook maar niet van maken, al bleef de schade beperkt tot zeven minuten.
Al snel bleek dat het geen gemakkelijke middag zou worden. Bij de opstellingen op de KNSB site stond Krimpen gemiddeld op 2035, Zeist op 2088.
Dat leek goede kansen te bieden. Maar wij misten Pieter Baltus en Jeroen Selier, waardoor onze rating zakte naar 2051, terwijl Krimpen de zwakste speler van het team buiten de opstelling had gelaten en vervangen door een invaller met bijna 400 ELO punten meer, waardoor zij gemiddeld op 2081 uitkwamen. We waren daarmee favoriet af, en dat werd helaas snel door de partijen geschraagd.

Gerard Hamers opende de score nog wel naar wens met een goede remise, maar daarmee was de koek gelijk even op.
Arjen van Amerongen had van de eerste anderhalf uur van de partij vijf kwartier gebruikt, en stond toen bovendien verloren. Arjen speelde een gambietvariant die hij goed kent, maar zijn tegenstander had die variant net die week bestudeerd en kwam met een weerlegging die hem beter spel opleverde, en niet lang daarna het punt. Zoals Arjen het zelf formuleerde: ik heb me vrijwillig op een getrokken mes gestort.
Frank Lommers had voor vertrek bij al het verzamelpunt (De Biltsche Hoek) laten zien dat hij sociaal een aanwinst voor het team is, en zijn rating staat garant voor het feit dat hij ook schaaktechnisch een aanwinst voor onze club is. Het eerste werd in de loop van de dag bevestigd, maar het tweede kwam er, misschien als gevolg van plankenkoorts bij dit eerste optreden, nog niet zo uit.
Frank pakte kort na de opening een vergiftigde pion, en kreeg vervolgens een snoeiharde aanval over zich heen, waartegen geen verdediging bestand was. Daarmee was de stand 2˝-˝.
Janton van Apeldoorn scoorde de Anschlusstreffer door in een ietwat gedrukte stelling zijn stukken te hergroeperen in de richting van de witte koning. De pion die dit kostte bleek een goede investering, welke even later met rente kon worden verzilverd. Een heel fraaie partij van Janton, vandaag onze MVP (most valuable player). De stand van 2˝-1˝ bleef lang op het bord staan. Na de tijdcontrole was duidelijk dat 4-4 alleen met heel veel geluk haalbaar zou zijn.

Max Viergever had na een goede openingsfase en een minder middenspel in de tijdnood van zijn tegenstander een winnend eindspel bereikt, maar de drie overige partijen stonden slecht. Peggy van Amerongen wist uiteindelijk door goed verdedigend spel nog wel een remise uit het vuur te slepen, nadat ze de hele middag tegen een mindere stelling had aangekeken.
René Buisman, ook al lange tijd in het defensief, kon het evenwel niet bolwerken tegen zijn sterk spelende opponent, waarmee het pleit in ons nadeel beslecht was, hoewel Max ondertussen een punt had laten aantekenen.
Henrik Porte had lange tijd heel behoorlijk gestaan, maar kwam bij de overgang naar het eindspel minder te staan. Zijn sterke tegenstander, de al vermelde 2200+ invaller, maakte het vakkundig af, waarmee de 5-3 eindstand bereikt was.

Een verdiende overwinning voor Krimpen, die wij met een goede maaltijd en een dito glas bij de plaatselijke Griek maar ten dele konden verwerken.
We zullen het dit jaar zwaar krijgen en moeten vechten tegen de degradatie.
(MV)
   Krimpen a/d IJssel 1 (2081)	- Zeist 1 (2051)		5-3

1. Harold van Dijk (2244)  z	- Henrik Porte (2063)  w	1-0
2. Arie Werksma (2260)		- Janton van Apeldoorn (2100)	0-1
3. Henk Greevenbosch (1880)	- Frank Lommers (2170)		1-0
4. Rob van Keulen (2132)	- René Buisman (2052)		1-0
5. Marcel Glissenaar (2064)	- Max Viergever (2090)		0-1
6. Dick Brus (2096)		- Peggy van Amerongen (2005)	˝-˝
7. Peter Glissenaar (1998)	- Arjen van Amerongen (2003)	1-0
8. Hans van Nieuwenhuizen (1971)- Gerard Hamers (1924)		˝-˝